Woensdag 10 februari 2021

Hoe bescherm je je ventilatiesysteem tijdens de koude wintermaanden?

Officieel mogen we nog niet van een ‘koudegolf’ spreken, maar het is momenteel toch de koudste week in jaren. Tijdens de zomer – toen we officieel wél over een golf mochten spreken – schreven we een blogpost over ventileren in de zomer en de rol van de warmtewisselaar.

Heb je een ventilatiesysteem D van Juvah, dan is deze uitgerust met een warmtewisselaar. Als je nu (tijdens de wintermaanden) ventileert, zal deze warmtewisselaar de koude buitenlucht verwarmen. Zo lopen je verwarmingskosten niet hoger op.  Meer informatie over de invloed de warmtewisselaar op je binnentemperatuur vind je in diezelfde blog.

De warmtewisselaar tijdens de wintermaanden

Als je ventileert, ga je de lucht verversen. Je gaat dus je binnenlucht ‘vervangen’ door de buitenlucht. In de wintermaanden is de binnenlucht warmer dan de buitenlucht, omdat binnen de verwarming opstaat.

De afgevoerde binnenlucht gaat warmte afgeven aan de toegevoerde, koudere buitenlucht. Zo ontstaat er condens in de warmtewisselaar. Normaal gezien wordt deze condens afgevoerd via de binnenhuisriolering.

Wanneer de toegevoerde lucht een negatieve temperatuur (lager dan 0°C), bestaat de mogelijkheid dat de condens in de warmtewisselaar bevriest. Water dat bevriest, zet uit, want het wordt ijs. Bij ijsvorming op de warmtewisselaar, zijn er 2 mogelijke problemen:

  1. Het rendement van het ventilatietoestel zakt sterk.
  2. Er is kans op beschadiging van de warmtewisselaar. 

Deze reactie vindt plaats wanneer het temperatuurverschil tussen de zeer koude buitenlucht (-0°C) en de binnenlucht meer dan 18° bedraagt.

Mijn ventilatiesysteem gaat in vorstbeveiliging?

Het is dus belangrijk om je warmtewisselaar te beschermen tegen die ijsvorming. Daarom gaan héél veel ventilatoren in ‘vorstbeveiliging’. Dit is een normale reactie. Vorstbeveiliging betekent dat het aandeel warme, afgevoerde buitenlucht zal vergroot worden t.o.v. het aandeel koude buitenlucht. Zo kunnen we het vriespunt zo lang mogelijk uitstellen. Zo werkt het bijvoorbeeld bij de Renson Endura Delta.

Bij sommige andere ventilatiesystemen betekent vorstbeveiliging dat de ventilator zichzelf volledig stil legt om schade te voorkomen. Of: dat de toevoerventilator stilvalt en enkel de afvoerventilator draait. Zo krijgt de warmtewisselaar tijd om te ontdooien.

In ieder geval: maak je geen zorgen wanneer je ventilatiesysteem in vorstbeveiliging modus gaat. Het systeem beschermt zichzelf tegen de koude.

De beste oplossing tegen de koude maanden: een voorverwarming op je ventilatie  

Als je een voorverwarming plaatst, vermijd je dat je ventilatiesysteem problemen kan krijgen in de winter. Dit heeft wel enkele gevolgen.

Het voordeel van een voorverwarming is dat de unit zal blijven draaien. Voor sommige panden, handelszaken en huizen is dit noodzakelijk. Zéker in tijden van COVID. Indien het EPB nog niet is opgemaakt, kan zo’n voorverwarming ook nadelig zijn. Er kruipt namelijk veel energie in. Maar, weegt dat op tegen een gezonde binnenlucht?

Heb jij nog vragen? Wij helpen je graag verder.

Nieuw: bereken zélf je offerte

Bereken zelf je offerte