Vrijdag 16 oktober 2020

Tips om je binnenlucht gezond te houden tijdens het thuiswerken

Thuiswerken, voor de ene persoon is het makkelijker dan de andere. Veel personen zijn thuis vermoeider dan op kantoor of hebben vaak last van hoofdpijn. Anderen vinden het net leuk om thuis te werken. Die eerste groep heeft waarschijnlijk last van een mindere kwaliteit van binnenlucht. 

Met de warmtewisselaar houd je de binnenlucht gezond én op temperatuur

In de zomer kregen we massaal de vraag: ‘mag ik mijn ventilatie laten opstaan bij warm weer?’ Daarom schreven we er dit blogartikel over. De belangrijkste conclusie daarbij was:

  • Een ventilatiesysteem heeft een zeer beperkte invloed op je binnentemperatuur
  • Blijf ventileren om de lucht gezond te houden.

Dankzij de vele thuiswerkers stelden ons nu de tegenovergestelde vraag. Onze ventilatie-units (systeem D) hebben een warmtewisselaar, ofwel WTW. In de koudere maanden wil je natuurlijk de warmte in huis houden, maar toch blijven ventileren. Je ventilatiesysteem zal echter de warme binnenlucht naar buiten brengen en verse, maar koude, buitenlucht aantrekken. 

Een warmtewisselaar gaat deze koude buitenlucht verwarmen alvorens deze binnen te brengen, zodat je verwarmingskosten niet hoger oplopen. Deze warmtewisselaars zijn zeer efficiënt, en hebben een rendement van 85%. 

Een goed onderhouden ventilatiesysteem geeft een beter resultaat

Als je dan toch zo veel thuis zit en ventileert, zorg je er ook best voor dat je ventilatie zo goed mogelijk werkt. In onze vorige blog gaven we je een overzicht van wat je maandelijks, jaarlijks, en om de zoveel jaren zeker moet doen om je rendement te behouden. Met een onderhoudscontract van Juvah zorgen wij er voor dat jouw ventilatiesysteem altijd het optimale rendement blijft behouden. 

Vermijd zo veel mogelijk stoffen die een invloed kunnen hebben op de luchtkwaliteit

Denk hierbij aan:

  • VOC, ofwel vluchtige organische stoffen. Deze zitten in verf, schoonmaakproducten en spuitbussen. Deze stoffen zijn de belangrijkste reden voor het vervuilen van de binnenlucht.
  • Te veel vocht. Houd de vochtigheid op peil door na het douchen, koken of wassen goed te verluchten. Zet tijdens het koken ook altijd je afzuiging aan.
  • Kaarsen en wierook. We weten het: ze zorgen voor gezelligheid. Maar, ook voor fijn stof.

Ventileren tijdens de coronapandemie

We schreven eerder een blogpost over hoe je moet ventileren om de verspreiding van corona tegen te gaan. In het uitgebreide rapport van de Hoge GezondheidsRaad vind je heel uitgebreid alle informatie over ventileren tijdens corona.

Heb jij nog andere vragen over je ventilatiesysteem? Wij helpen je graag verder!

 

Wij wensen je prettige feesten!

Ga voor gezonde lucht